יום הקורקינט הומצא בשנת 2015 ע"י חברת Micro Kickboard האמריקנית כדי לקדם את מכירת הקורקינטים שלה. יום הקורקינט מציג את יתרונותיה של רכיבה על קורקינט, למשל שמירה על הכושר הגופני ועל הסביבה. היום גם מעודד משפחות עם ילדים לצאת החוצה ולרכוב יחד. יום הקורקינט נקבע במהלך חודש מאי, שהוא חודש הבריאות הגופנית והספורט בארה"ב (National Physical Fitness & Sports Month).
ההיסטוריה של הקורקינט
סיפורו של הקורקינט, המורכב מקרש, מכידון ומשני גלגלים, מתחיל בשלהי המאה ה-19, לפני מלחמת העולם הראשונה, כאשר ילדים הכינו בעצמם קורקינט מגלגלים ומקרשים פשוטים.
בשנת 1915, במהלך המלחמה, הגיע הקורקינט הממונע הראשון, ה-Autoped, שהונע ע"י בנזין. ה-Autoped יוצר בארה"ב ובגרמניה ואומץ ע"י מבוגרים וילדים. מאוחר יותר יצאה גם גרסה עם מנוע חשמלי.
הקורקינט המתכתי שאנו מכירים התחיל את דרכו בשנת 1974 בדמות ה-Kick ‘n Go של חברת הונדה (Honda) היפנית. זו הפרסומת שלו:
מובן שקיימת גם זווית ישראלית. הו, הנוסטלגיה.
טרוטינט וטפפית יצאו לטיול
קורקינט באנגלית נקרא Scooter ופעולת הרכיבה עליו נקראת Scooting. המילה Scooter מתייחסת במקביל לקורקינט, לקטנוע ולטוסטוס, כך שאם תחפשו Scooter, תגיעו לתוצאות מעורבות של כל ה-3. המונח המדויק לקורקינט ידני הוא Kick Scooter ולקורקינט חשמלי Electric Scooter. בנוסף, קורקינט המיועד לפעלולים נקרא פשוט "סקוט" (Scoot).
אך מאיפה הגיעה המילה קורקינט? המילה קורקינט היא שיבוש ישראלי למהדרין של המילה הצרפתית "טרוטינט" (Trottinette). המילה מבוססת על השורש trottiner שמשמעותו "הלוך וטפוף" או "הליכה בצעדים קלים", לכן היו מי שהציעו לתרגם את המונח ישירות מצרפתית ולהשתמש במילה טְפָפִית. כמו שאתם רואים, זה לא בדיוק הלך, או נסע.
האקדמיה ללשון העברית קוראת לקורקינט גַּלְגִּלַּיִם, על שם שני גלגליו. לקורקינט חשמלי קוראים גַּלְגִּנּוֹעַ, מילה שהיא הלחם בין גלגיליים ומנוע. עוד מאת האקדמיה, בפעם הבאה שתרכבו על גלגיליים תוכלו להגיד שאתם הולכים לרכוב עליהם.
צורות של קורקינט
באיזו צורה תרצו את הקורקינט שלכם? קורקינט עם 2 גלגלים? קורקינט עם 3 גלגלים? קורקינט מתקפל? משעמם.
למה לא לשלב קורקינט וסקייטבורד? ה-eTron Scooter של חברת הרכב AUDI הוא מכשיר שנראה כמו סקייטבורד עם כידון. במקום לסובב את הכידון, מנווטים באמצעות העברת משקל הגוף ימינה ושמאלה, כמו בסקייטבורד:
רכיבה על קורקינט דורשת מהרוכבים להכיר פעולה מסובכת המכונה עמידה, אבל למה לעמוד כשאפשר לשבת? הדוגמאות הבאות מוכיחות שעצלנות היא גאונית.
לא צריך לקום, כי הקורקינט הממונע הזה הוא ספה על גלגלים:
צריכים לעצור לפיפי? קחו קורקינט עם אסלה מובנית, כדי שלא תצטרכו להתאמץ כדי להגיע לשירותים:
יש גם גלגליים טקטיים לשימוש צבאי: ה-DSRaider הוא קורקינט חשמלי עם צמיגים גדולים במיוחד, מתלים חזקים ומשטח עמידה רחב, המאפשרים לו לנוע בשטח הפתוח והמאתגר במהירות של עד 70 קמ"ש. ה-DSRaider מיוצר ע"י חברת איזיריידר (EZRaider) הישראלית. כבוד!
לרכוב בטוח
רוצים לרכוב על גלגיליים? מצוין! אבל קודם כדאי להכיר את הוראות הבטיחות, שלא תיפלו:
ממש כמו סרטוני הבטיחות בטיסות, גם סרטוני בטיחות בנושא רכיבה על קורקינט מצליחים להיות מצחיקים, מפתיעים ומהנים, ללא התפשרות על הדרכה קצרה ועניינית. שימו לב שיש חוקים שונים במדינות שונות, כך שחלק מההנחיות לא מתאימות למקום בו אתם נמצאים כרגע, אבל זה לא מוריד מילימטר מההנאה בצפייה בסרטונים.
סרטונים מהעולם
ממשלת סינגפור מציגה איך לחבוש קסדה נכון, היכן מותר לרכוב, באיזו מהירות כדאי לנסוע ובאיזו לא:
עיריית סן-דייגו הופכת אתכם לגיבורי על בתוך קומיקס שמתרחש ברחבי העיר. יש לכם כוח לשמור על הרחובות בטוחים:
המרכז האמריקני לרפואת חירום מזכיר לילדים להשתמש בראש שלהם בזמן הרכיבה:
בישראל לא נשארים מאחור
הנה סרטון של מדינת ישראל, שמזכירה לכם לשים קסדה, אפילו אם זה נראה מוזר:
וזה סרטון של מדינת תל-אביב, שתשמח להעניק לכם קנס, מלווה בחיוך רחב:
בחינוכית חושבים שקורקינט הוא הכלי השווה באמת, לכן הם כתבו שיר חינוכי במיוחד בנושא:
אם נרדמתם בסרטון הקודם, סתיו בננת הבטיחות כאן לעזרתכם, עם סרטון שהוא לא פחות מיצירת מופת של בטיחות והומור. צפו בסרטון, אל תהיו נוד"רים:
הרלב"ד על קורקינט
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, או בקיצור הרלב"ד, מפרסמת רשימת כללי בטיחות בדרכים לרוכבים על קורקינט חשמלי וגם אתר ממש טוב עם שאלות ותשובות בנושאי בטיחות בדרכים. לא ממש מצחיק, אבל ענייני ושימושי.
כשתבעטו, הוא יזוז
קורקינט ידני נקרא באנגלית Kick Scooter מכיוון שהוא מונע באמצעות בעיטות שמבצע הרוכב על המדרכה, והן אלה שדוחפות את הקורקינט קדימה. באילו דרכים נוספות אפשר להניע קורקינט?
את ה-Kick 'n Go, קורקינט ידני של הונדה היפנית, אפשר להניע באמצעות בעיטה רגילה וגם באמצעות ידית מיוחדת המותקנת קרוב לגלגל האחורי. לחיצה על הידית בעזרת הרגל, מזיזה שרשרת שמניעה את הגלגל האחורי:
אם אתם אוהבים הליכה אבל רוצים לזוז במהירות 25 קמ"ש, כדאי לכם ללכת על קורקינט-הליכון. העקרון פשוט: במקום לבעוט במדרכה כמו בקורקינט רגיל, אתם פשוט מתחילים לצעוד:
חברו הטוב של האדם יכול להיות גם חברו הטוב של הקורקינט: כלבים מלאי אנרגיה יכולים לנצל אותה כדי להניע קורקינט עליו רוכב/ת השותף או השותפה האנושי/ת שלהם. הכלב הוא ששולט בקצב והאדם שולט בכיוון – עבודת צוות לכל דבר ועניין. נראה שהכלבים בסרטון נהנים מזה. גם התגובות מתחת לסרטון די חיוביות:
קורקינט ממונע יכול לזוז בעזרת אנרגיה מסוגים שונים, כמו למשל חשמל, דלק, או כעס טהור! ה-RAGE RIDER, באותיות גדולות, הומצא כדי לחגוג 10 שנים למשחק Angry Birds. זהו קורקינט חשמלי עם מיקרופון שמוצמד לכידון. ככל שתצעקו אל המיקרופון חזק יותר, כך תיסעו מהר יותר! אם תגידו שכעס הוא דבר לא שימושי, אזרוק עליכם ציפור.
פרסומת יפה, אבל איך הוא במציאות? לפני צפייה בסרטון הבא כדאי להנמיך את עוצמת הקול:
דרך יצירתית לגרום לתנועה היא בעזרת פיצוץ. קורקינט חשמלי למשל, יכול להתפוצץ בגלל בעיה בסוללה, בשנאי או באביזר אחר שמחובר אליו, לכן חשוב תמיד להשתמש באביזרי קורקינט מקוריים. יש מצב שתרגישו קושי מסוים ברכיבה על קורקינט שהונע בעזרת פיצוץ, אבל מי שם לב לפרטים, יהיה בסדר:
בעיטה ירוקה?
נהוג לחשוב שקורקינט בעל מנוע חשמלי הוא כלי תחבורה "ירוק", אך מאיפה מגיע החשמל שמפעיל אותו? אם תחנת הכוח ממנה מגיע החשמל, משתמשת בפחם מזהם (תחנת כוח פחמית), אתם מפספסים חלק מהערך הסביבתי של רכיבה על קורקינט. אז מה עושים? דרך אחת היא להשתמש בלוח סולארי שניתן להתקנה על גג הבית או הבניין. דרך אחרת היא להשתמש בקורקינט עם לוח סולארי מובנה. הנה דוגמה, תראו איזה חמוד:
תרגילי כושר ותרגילים מסוג אחר
רכיבה על קורקינט היא פעילות גופנית מעולה, אבל האם ידעתם שקורקינט עוזר לכם גם באימוני כוח? צפו בסרטון 10 פעמים ואחר כך קחו 30 שניות מנוחה:
בא לכם לזוז? קבלו רשימת תרגילי כושר עם קורקינט.
תרגילים מסוג אחר שאפשר לבצע עם קורקינט, הם קצת יותר מאתגרים:
טיול עם קורקינט
לאן תיקחו את הקורקינט שלכם היום? בתור התחלה, הבה נצא לטיול ברחבי העיר:
רכיבה על קורקינט בעיר יכולה להיות בסיס לפעילות חברתית, למשל המיזם שמוכיח שאם יש מקום בלב, יש גם מקום במטבח: משהו מתוק לנשמה.
נעלה מדרגה ונרחף עם הקורקינט שלנו לאורכה של מדינת ישראל, ממטולה עד אילת. בדרך נשמח ילדים המאושפזים בבתי חולים:
בבלוג הטיולים "איפה גיל", יוצאים גיל ואשתו בקס למסע לכל אורכה של ארצות הברית. במילים אחרות, הם בועטים בארצות הברית!
אנשים נוספים עם כושר גופני טוב ומשמעת עצמית טובה עוד יותר, מתגלגלים לאורך מדינת פלורידה בארה"ב כדי לזכות בתואר "עכוז הברזל" ("Iron Butt"), לאורך קנדה כדי לקדם אורח חיים טבעוני, וגם לאורך יפן כדי לפרסם את התרבות היפנית ברחבי העולם:
אהוד בנאי מספר על הקורקינט שלו, שנמצא אתו מאז שהיה בן שמונה, ומאז הם מתגלגלים יחד ברמת גן והסביבה. זהו מסע שנמשך לא על פני מרחק, אלא על פני הזמן. "מאז חלפו הרבה שנים, … אבל הקורקינט הישן שלי … ממשיך לנסוע".
אין צורך לנסוע למחוזות רחוקים כדי ליהנות מרכיבה על קורקינט. חפשו בסביבתכם שביל אופניים, סקייטפארק או פאמפטראק. אפשרות נוספת היא לקבל השראה מהבחור הזה, שרוכב על קורקינט בכביש מהיר:
נסיעה על קורקינט לא חייבת להיות מתוכננת. אפשר לצאת ולרכוב סתם כך, אל העתיד:
מרוץ קורקינט
למקומות, היכון, לבעוט! מרוצי קורקינט הם דבר די נפוץ, כבר משנת 1920:
הנה מרוץ נוסף משנת 1967. שימו לב שהמרוץ הזה אינו מתקיים במסלול ייעודי, אלא בתוך העיר:
תושבי היישוב בנאווה (Banaue) בפיליפינים מגלפים לעצמם קורקינטים מעץ ואז מתחרים ביניהם:
דרך יצירתית להעביר שעות נוספות היא לארגן מרוץ קורקינטים במשרד:
היזהרו מעגלות חוצות:
התחרות הזו לוקחת קורקינטים מהירים אל הקצה – אליפות בינלאומית לקורקינט חשמלי:
לעמוד על שלך
האם אתם שולטים בקורקינט או שהוא שולט בכם? כשאתם מפנים את הכידון ימינה, הוא רוצה ישר? כשאתם מנסים להאיץ, הוא נעצר? במקרים כאלה כדאי לקחת את הקורקינט לשיחה אישית ודיסקרטית אודות מערכת היחסים ביניכם. הבהירו לו מי כאן הבוס, מי קובע לאן נוסעים ומי רוכב על מי. עמדו על שלכם, ואם הוא לא מקשיב, איימו עליו שתחליפו אותו בקורקינט אחר.
אז שיהיה לכם יום דינמי כמו גלגיליים וקדימה להתגלגל!
צלמו ותייגו
האשטאגים באינסטגרם ליום הקורקינט – להעתקה לחצו על הרשימה:
@specialdaysisrael #ימיםמיוחדים #ימיםמיוחדיםבשנה #ימים_מיוחדים #ימים_מיוחדים_בשנה #יוםהקורקינט #יום_הקורקינט #יום_הקורקינט_הבינלאומי #ScooterDay