מתי נתנשק? ה-19 באפריל הוא יום חג לצמח השום, שנקרא גם "הוורד המסריח" (The Stinking Rose) בזכות הריח האופייני שלו. לא ברור מי המציא את היום ולמה ב-19 באפריל. מישהו אמר שהיום הומצא ע"י חוות כריסטופר בגילרוי קליפורניה, אחת מחוות גידול השום הגדולות ביותר בארה"ב, אבל בעלי החווה אומרים במפורש שלא הם יצרו את היום והם לא יודעים מי כן. יום השום הוא חלק מחודש השום (National Garlic Month) שחל בחודש אפריל וגם אותו לא ברור מי המציא.
שום הוא ירק. יש כ-1,250 סוגים של שום, מתוכם יותר מ-40 סוגים גדלים בישראל, אך הסוג שאתם בדרך כלל אוכלים נקרא "שום הגינה", או בלטינית Allium stavium. הדף הזה מציג 10 סוגי שום נפוצים ומסדר אותם בתוך תרשים. הנה עוד כמה סוגי שום:
איך מגדלים שום? צפו בתהליך גידול השום בחווה מודרנית ביפן:
הנוסע מראשית הזמן
השום נקרא גם "הנוסע" (The Traveler), מכיוון שדילג בין מדינות רבות לאורך הזמן. הסרטון הבא עוסק בהיסטוריה של השום, כולל חזרה בזמן אל תקופת האדם הקדמון והסבר על מקור השם "הוורד המסריח":
המשיכו במסע עם ההיסטוריה של השום מנקודת המבט של השום, שום בעולם העתיק וברנסנס, ההיסטוריה של ביות צמח השום וההיסטוריה של שימוש רפואי בשום.
איזה טעם יש לשום
ככל שקוצצים שום דק יותר, כך מקבלים טעם "שומי" חזק יותר. עוצמת הטעם של השום נובעת מכמות האליצין (Allicin) שמשתחרר בחיתוך:
לטעום שום בעזרת כף הרגל: מולקולת האליצין קטנה מספיק כדי לעבור דרך העור, לטייל בתוך הגוף ולהגיע אל הפה והאף:
החומר אליצין הוא המקור גם לריח השום הנישא למרחקים ולסגולות רפואיות רבות של השום. עוד על אליצין בהמשך.
איך לקלף שום
יש שיטות שונות לקילוף שום, תלוי בכמות אותה תרצו לקלף.
קילוף שן שום בודדת
אם אתם צריכים רק שן שום אחת, הכי קל לקלף אותה בעזרת החלק האחורי של סכין שף:
כיצד מקלפים הרבה שיני שום
הדרך המהירה ביותר לקלף ראש שום שלם (או הרבה שיני שום) היא לרסק את ראש השום בעזרת כף היד ואז לנער אותו בין שתי קערות נירוסטה:
אפשר גם בשייקר עם מכסה:
וריאציות נוספות: שימוש בזוג קערות פלסטיק או בצנצנת עם מכסה, הוספת מים או קוביות קרח להגברת ההתנגדות.
אפשר גם לקלף שום במיקרוגל. החום מרכך את הקליפה ומקל על הסרתה. הזמן המומלץ הוא 10-30 שניות בהתאם לגודל השום ולחוזק תנור המיקרוגל:
מהי שיטת קילוף השום הטובה ביותר? הסרטון הזה מציג 4 שיטות לקילוף שום עם יתרונות וחסרונות של כל שיטה:
בישול שום
נמשיך בעיבוד השום. בואו נקצוץ!
בזמן הקיצוץ אפשר להוסיף מלח לקבלת ממרח שום מהיר. המלח מקשר בין חתיכות השום ומונע מהן להפריש נוזלים על משטח העבודה:
3 שיטות מהירות לבישול שום:
כמה שום זה מספיק
בכמה שיני שום להשתמש? המתכון אומר "2 שיני שום". אני:
אוהבי השום הגדולים ביותר נוהגים להוסיף שום לכל תבשיל. הכמות הרשומה במתכון היא בד"כ להמלצה בלבד. מתכון עתיר שום לדוגמה הוא עוף בגריל עם 50 שיני שום. יש גם מרק שום עם 60 שיני שום:
בבקשה לא להתלונן, כי אין דבר כזה יותר מדי שום.
אז בואו נספור כמה שיני שום מכניסים לתבשיל: אחת, שתיים, עשר!
שום מנה שהכרתם
בואו נאכל שום. אתם כבר מכירים לחם שום ופיצה עם שום, אז אולי תנסו נודלס שום בסגנון יפני? בתור תוספת אתם מוזמנים לטעום סקורדיליה, ממרח שום ושקדים מהמטבח היווני:
כקליפת השום: תנועת "אפס פסולת" מציעה דרך מעניינת להשתמש בכל חלקי השום: להכין אבקת תיבול מקליפות של שום ובצל:
הנה עוד כמה מנות שום, מחולקות לארוחת צהרים, ארוחת ערב ומנות צד.
קינוחי שום
השום מריח למרחקים במיוחד בגזרת הקינוחים. מנה אחרונה פופולרית עם שום היא גלידת שום. איזה טעם יש לגלידה עם שום?
איך להכין גלידת שום? לרשותכם מתכון בעברית לגלידת שום ויש גם גרסה באנגלית. לבשלנים מתקדמים יש מתכון לגלידת שום שחור שהוצגה במקור בתוכנית מאסטר שף הודו. הנה המתכון בגרסה פשוטה (יחסית) ובגרסה מורכבת יותר:
גלידת שום שחור למתקדמים, מתחיל בהינדי וממשיך באנגלית:
חובבי הפחמימות מוזמנים להתפנק עם עוגת שום: חומיות (בראוניז) עם שום שחור, עוגת שום שחור עם שוקולד ורוטב פטל ועוגת אננס ושום הפוכה.
מסתבר ששום הולך טוב גם עם תותים וחומץ בלסמי.
אם המתכונים האלה מורכבים לכם מדי, תמיד אפשר להוסיף סוכר:
ממתק שום מסוכר
ריח של שום
בבקשה לנשום לכיוון השני, כי הפה שלכם מסריח משום:
אליצין – החומר הפעיל בשום
הריח של השום נוצר בזמן העיבוד, למשל חיתוך, כתישה או מעיכה. העיבוד שובר את מבנה התא וכך משתחרר אליצין (Allicin), החומר שנותן לשום את הארומה הקסומה שלו. קראו על המדע מאחורי הריח של השום תחת הכותרת "העוקץ השומי" בקישור.
איך לטפל ב"נשימת שום"
מאכלים רבים להפגת ריח של שום מכילים פוליפנולים, תרכובות טבעיות נוגדות-חמצון (אנטיאוקסידנטים), שיודעות לפרק את מולקולת האליצין.
מאכלים להפגת ריח של שום – מומלץ לצרוך אותם אחרי שאכלתם שום והכי כדאי להוסיף אותם לתבשילים המכילים שום אם זה אפשרי. הנה רשימה מדגמית לפי סדר הא-ב': אניס, בזיליקום, הל, חלב, חסה, יוגורט, יין אדום, כוסברה, לימון, נענע, סלרי, פטרוזיליה (לעיסת עלים), פטריות, ציפורן, שומר, תה ירוק, תה נענע, תפוחי אדמה, תפוחי עץ, תרד.
שומבלע
לבלוע שום לשיפור הבריאות: לשום, שנקרא גם "האנטיביוטיקה של הטבע", יש סגולות בריאותיות רבות בזכות האליצין וחומרים טובים נוספים שהוא מכיל. למען בריאותכם, היכונו לבלוע סקירה תמציתית של יתרונות השום וסיכומים של 11 מחקרים מדעיים שנערכו על השום. תוכלו גם להעמיק וללמוד איך שום נלחם בשפעת ובהתקררות, מוריד כולסטרול, מפחית סיכון לסרטן, מטפל בנדודי שינה ועוזר לזקפה.
שן שום ביום ותגידו לרופא שלום? תלמד היטב את השיטה ואת השום פשוט תבלע:
בעזרת השום
לשום יש שימושים נוספים, לא רק ברפואה. אם למשל נגמר לכם הדבק, הכינו דבק שום, דבק טבעי נטול-פלסטיק שיכול למלא סדקים ולחבר חתיכות של זכוכית שבורה:
שן שום פשוטה היא חומר ניקוי מעולה לאסלה שלכם:
מספרים ששום יכול לעזור נגד ערפדים אמיתיים: שום דוחה יתושים.
סוג אחר של שום מצמיח צמח סגול ונפלא:
לחם שום
אחד המאכלים האהובים ביותר שאפשר להכין עם שום הוא לחם שום. כמה לחם שום אפשר לאכול? האיש הזה כנראה ממש אוהב לחם שום:
יש ממש קהילות של אוהבי לחם שום, למשל ברדיט ובפייסבוק.
הוא התאהב בבחורה שאוכלת רק לחם שום. אולי היא לא מסכימה לנסות מאכלים אחרים, אך כשהוא מסתכל עליה נוגסת בפרוסה של לחם שום, הוא יודע שהוא מאוהב:
צלמו ותייגו
האשטאגים באינסטגרם ליום השום – להעתקה לחצו על הרשימה:
@specialdaysisrael #ימיםמיוחדים #ימיםמיוחדיםבשנה #ימים_מיוחדים #ימים_מיוחדים_בשנה #יוםהשוםהבינלאומי #יוםהשום #יום_השום #יום_השום_הבינלאומי #NationalGarlicDay #GarlicDay
לקריאה נוספת
https://www.daysoftheyear.com/days/garlic-day/
https://nationaltoday.com/national-garlic-day/