הישן והטוב: היום, 2 במרץ, הוא יום החפצים הישנים (National Old Stuff Day) – שמרו עליו שלא יתקלקל, לא מייצרים כאלה יותר! בואו איתי למסע אל העבר, זהירות נוסטלגיה בכמות גבוהה.
חפץ ישן מתואר לפעמים בתור ענתיקה, טרנטה או גרוטאה, אך לא תמיד יש צדק בדברים. זה הזמן לשלוף חפצים ישנים מהארכיון במחסן שבמרתף ובאותה הזדמנות להכין חבילת ממחטות.
חפצים ישנים נמצאים בסביבה זמן רב והם כבר הוכיחו את התועלת שבשימוש בהם. זו הזדמנות לפרסם מותגים מוכרים ואהובים שקיימים כבר עשרות או מאות שנים כדי להראות שהאסכולה הישנה (אולד סקול, Old School) חיה ובועטת.
חפצים ישנים מזכירים אירועים מהעבר, למשל בית ישן שבו גרתם פעם, טלפונים ישנים שמזכירים שיחות עומק מעניינות, צלקת מפציעה ישנה או תוכנית טלוויזיה שעליה גדלתם.
יצירת אמנות ישנה, כמו שיר, ציור, צילום, ספר או סרט, מעלה זיכרונות מתוקים ומחדדת תובנות אליהן הגענו בזמן ההאזנה, הצפייה או הקריאה. היצירה לא השתנתה אבל אתם כן, לכן אתם רואים את היצירה מנקודת מבט אחרת, מנוסה יותר, בוגרת יותר.
ישן ואיכותי
אל תאמרו "ישן", אמרו "רטרו", "וינטג'" ו"קלאסי": חפצים ישנים אולי לא נוצצים ומבריקים כמו חפצים חדשים, אך יש להם איכויות משלהם, לכן לפעמים במקום להשתתף במרוץ השדרוג האינסופי, עדיף פשוט להישאר עם הפריט המוכר, הישן והאהוב. במקרים מסוימים להיות "ישן" זה אפילו יתרון, תשאלו "צעירים" בשירות חובה.
בגדים שאתם אוהבים, ממשיכים להחמיא גם כשהם מתיישנים: חולצה שמתחילה לדהות, ג'ינס קרוע ונעליים עם חורים, מוסיפים לייחודיות שלהם ומחמיאים לכם יותר.
בחנות עתיקות ובחנויות משכון תמצאו ריהוט עתיק, עליו אפשר לראות עיטורים וקישוטים שהזמן יצר. סוחרי עתיקות ומשכונאים ישמחו לנבור בערמות של חפצים ישנים בחיפוש אחר פריטים היסטוריים שאפשר לשמור באוסף או למכור מחדש ברווח.
מסורות עתיקות וסיפורי עמים קדומים, אשר מועברים מדור לדור במשך שנים, ממשיכים להיות קשורים לאירועים אקטואליים מהזמן האחרון. היסטוריונים, מספרי סיפורים וחוקרי פולקלור ישתפו באגדות ובמנהגים שהשתמרו על פני הזמן. קופירייטרים וכותבי תכנים יקבלו השראה מסיפורים בעלי זקן לכתיבת תכנים ירוקי-עד שלא מתיישנים לעולם.
בניינים ישנים ומוזנחים יכולים להיות הזדמנות להשבחת נכסים או למיזם התחדשות עירונית. סוכני נדל"ן ימכרו נכסים בשכונות "ישנות" בעלות אופי היסטורי, שקט ורגוע, רחוק מההמולה שבמרכז העיר.
"אם זה עובד, אל תיגע" אמר המתכנת המבוגר והוותיק לעובד החדש והצעיר לגבי קוד לגאסי בתוכנה, קוד שנכתב לפני זמן רב. בתור כלל אצבע, למה לגעת אם זה עובד? ככל שמכשיר, מכונה או נוהל עבודה נמצאים בשימוש במשך יותר זמן, כך מתקבעת שיטת העבודה ומתגברת התחושה ש"תמיד עשינו זאת כך". מומחים לפרודוקטיביות, יועצים ארגוניים ועובדים שמגישים הצעות ייעול, צריכים לזהות בהצעה החדשנית שלהם יתרון גדול מספיק, כדי להתגבר על הרגל של שנים.
"אני ישן, אבל לא מיושן" ("Old but not obsolete") אמר הרובוט המכונה "המחסל" מהסרט "שליחות קטלנית: בראשית" המגולם ע"י השחקן ארנולד שוורצנגר. כמו הרובוט בסרט שאינו מהדגם החדש ביותר אך עדיין עושה את העבודה, כך גם השחקן הבהחלט בלתי-צעיר בזמן צילום הסרט, מראה שעדיין יש לו ערך. מה ציטוט כזה מלמד על אפליה לפי גיל בגיוס עובדים, תופעה המכונה גם גילנות? רכזי גיוס משאבי אנוש מוזמנים לעסוק בסוגיה זו לפני פרסום מודעת דרושים. עובדים אינם חפצים, אך ההתייחסות ל"התיישנות" שלהם, לפעמים דומה.
יום החפצים הישנים מזמין מנהלים להביע הערכה לעובדים וללקוחות וותיקים שהלכו אתכם דרך ולא נטשו, גם בזמנים קשים. ערכו אירוע הוקרה לעובדים בעלי קילומטראז' גבוה וספקו מתנה ממותגת ללקוחות נאמנים, כדי לקדם שימור עובדים ושימור לקוחות, כי בשני המקרים, שימור זול יותר מלהשיג חדש.
מוצרי מזון מסוימים אינם מתקלקלים עם הזמן, אלא דווקא משתבחים כאשר הם עוברים יישון מבוקר, למשל יין מיושן, גבינה מיושנת, בשרים משומרים ומאכלים מותססים שונים. שפים וטבחים יבשלו ארוחה המורכבת מחומרי גלם מיושנים, אשר אוחסנו במרתף יין, בחדר יישון לבשר ולגבינות, בחביות ליישון משקאות אלכוהוליים, במקררי התססה ובמדפי יישון לנקניקים.
עסקים בתחום הפיננסים ידברו על "כסף ישן", הון שעובר בירושה מדור לדור. יועצים עסקיים יציעו דרכים לעשות כסף שתוכלו להוריש לילדים ולנכדים שלכם.
מוזאונים יציגו תערוכת פריטים היסטוריים, מלפני הספירה או מלפני כמה עשרות שנים, ויספרו את הסיפור שכל פריט נושא אתו. כמה זקנים תרגישו כשתראו שמכשירים שהשתמשתם בהם בעבר מוצגים במוזאון?
לשחרר באהבה
חפצים בהם הייתם תלויים במשך זמן רב – האם אתם עדיין צריכים אותם? האם אפשר בלעדיהם? היום יש לכם הזדמנות לשים בצד ליום אחד חפץ שחשבתם לשחרר או שירות שממנו חשבתם להתנתק ולראות מה קורה. האם תצליחו להשתחרר מהתלות בפריט ולהיות עצמאיים ממנו? בעלי מקצוע בתחומים שונים יציעו תחליפים ביתיים לציוד מקצועי ויועצי צרכנות ילמדו איך מתנתקים מספקי שירות במינימום מאמץ.
עורכי דין יסבירו על חוק ההתיישנות המגדיר את תקופת הזמן שבה אפשר להגיש תביעה בנושא מסוים לפני שהיא מתיישנת, יגדירו מהי תקופת ההתיישנות לתביעות בתחום עיסוקם ויפרטו על חריגים ככל שקיימים.
בסידור ארון, חדר או דירה, לפעמים תמצאו חפצים בלתי-שמישים בעלי ערך סנטימנטלי גבוה, מה שיקשה על הפרידה מהם. בקשו מחבר שאינו מעורב רגשית לעמוד לצידכם ולעזור בהחלטה, או שתפנו למסדרי בתים ולמפני בתים מקצועיים שיקבלו את ההחלטות הקשות במקומכם.
לפעמים ציוד ישן נשחק, מתקלקל, מאבד את הקשר שלו למציאות ונעשה לא-רלוונטי ברמה שלא-שווה להשקיע בתיקון. במקרים כאלה דווקא טוב לשחרר פריטים שפג-תוקפם ולהשאיר אותם בעבר.
נגד התיישנות
פריטי הלבשה מסוימים מושפעים מטרנדים חולפים, מתיישנים ויוצאים מהאופנה. בניגוד גמור ל"אופנה מהירה" שנלבשת פעמים ספורות ואז מושלכת, מעצבי אופנה וסטייליסטים ירכיבו לוק על-זמני (Timeless) וחסר גיל (Ageless).
גם אתם מתיישנים ומזדקנים. יום החפצים הישנים הוא תזכורת לדאוג מראש לדברים שאולי לא נעים לדבר עליהם, אך יש בהם ערך בטווח הארוך, למשל ביטוח פנסיוני, ביטוח סיעודי, צוואה וייפוי כוח מתמשך.
אנטי אייג'ינג הוא תחום מחקר המנסה להאט את הזדקנות ו"התיישנות" גוף האדם. קוסמטיקאיות במכוני יופי יקדמו תכשירים וטיפולים קוסמטיים להאטת הזדקנות העור ומוסדות מחקר אקדמיים יפרסמו מאמרים בנושא הזדקנות.
דרך מעניינת להישאר צעירים היא לארגן מפגש מחזור עם החברים מבית הספר. לא משנה באיזה גיל אתם, כשתיפגשו, תרגישו שוב כמו תלמידי תיכון.
להקה שהתפרקה תחזור לאיחוד כדי להוכיח שהשירים שלה לא התיישנו.
ישן הופך לחדש
פריטים כמו דרכון, תעודת זהות, כרטיס אשראי, מינוי לשירות או רישיון שימוש, נעשים פגי-תוקף אחרי תקופה מוגדרת ואז הם עלולים להיות בלתי שמישים. יום החפצים הישנים הוא הזדמנות לחדש תוקף לפריטים אלה כדי למנוע מהם להתיישן. עצמאים ונותני שירותים מוזמנים לחשוב על שירות שלקוחות קונים שוב ושוב, כחלק מרכישה חוזרת, מינוי או ריטיינר.
לזרוק חפצים ישנים זה רעיון רע. ארגונים סביבתיים ידברו על "התיישנות מתוכננת", תופעה של תכנון מוצרים כדי שיתקלקלו מהר במטרה לעודד רכישת מוצר חדש בתדירות גבוהה, על "הנדסת אמינות", תחום מחקר המאפשר לחשב מראש את אורך חייו של מוצר, ועל "כלכלה מעגלית", גישה המנסה למזער הפיכת חפצים ישנים לזבל. עורכי דין וטכנאים של מוצרי חשמל יציגו את "הזכות לתקן" המעגנת בחוק את בעלותם של צרכנים על מוצרים שרכשו, מה שמאפשר להם לתקן מוצר קיים במקום לקנות חדש.
מוצרים ישנים מדגמים קודמים יכולים להיות מוחזרים ע"י הלקוח במסגרת תוכנית טרייד אין (החזרה תמורת זיכוי כספי), לעבור תיקון ע"י היצרן ולהימכר מחדש בתור מוצרים מחודשים. מי שרוצה להימנע לחלוטין ממוצרים ישנים מוזמן לחפש ליסינג למוצרים מוחשיים ו-"תוכנה כשירות" (SaaS) בעולם ההייטק, מודלים עסקיים שבהם המוצר משתדרג בכל תקופה לדגם החדש ביותר והטיפול במוצרים ישנים הוא כאב ראש של הספק.
שירות סריקת תמונות ישנות למחשב מעביר אותן מפורמט אנלוגי לדיגיטלי, מה שעוזר לשימור התוכן ומקל על עריכה. שירותי ניקוי בגדים, מצעים וכל מוצר אחר, מסירים מהם כתמים והופכים אותם לחדשים. אמנים ומייקרים אוהבי מיחזור מוזמנים ללכת למזבלה ולמצוא שם כמה פרטי פסולת ישנים עבור עבודת היצירה הבאה.
אם כבר החלטתם להיפטר מחפץ ישן, נסו למכור אותו ביד-שנייה או לתרום אותו, כדי לתת לו חיים חדשים אצל אדם אחר.
עסקים המספקים משלוח לאתר הלקוח מוזמנים לפרסם שירות של פינוי המוצר הישן בעת אספקת מוצר חדש, הנחיה שקיימת למשל עבור ציוד חשמלי ואלקטרוני ("נוהל פינוי פסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני מבית לקוח" של המשרד להגנת הסביבה) וראוי להרחיב לתחומים נוספים.
בתמונה: ערימה של חפצים ישנים – מעניין מה הערך שלהם היום, מבחינה כספית ורגשית. לימים מיוחדים נוספים: https://specialdays.co.il.
#ימיםמיוחדים #ימיםמיוחדיםבשנה #ימים_מיוחדים #ימים_מיוחדים_בשנה #ימיםבינלאומיים #יוםהחפציםהישנים #יוםהחפציםהישניםהבינלאומי #יום_החפצים_הישנים #יום_החפצים_הישנים_הבינלאומי #ישן #מיושן #רטרו #וינטג #התיישנות #קלאסי #עתיק #עתיקות #היסטוריה #היסטורי #נוסטלגי #נוסטלגיה #ענתיקה #תכנות #פיתוחתוכנה #מוזאון #זקן #מבוגר #קשיש #ותיק #קדום
